Oles side

Andre fugle


Bare fugle

...Caracara
...Huskrage 
...Kanarisk Piber
...Lille Alexanderparakit 
...Prærieugle
...Stor Gulbenet Klire

Prærieugle - Speotyto cunicularia

Prærieugle - Speotyto cunicularia - Burrowing Owl

Prærieugle - Argentina, februar

Der er ugler i mosen - eller var det ulve? — Der er ugler på prærien - eller er det kaniner?

Jeg traf et par sære ugler på den argentinske Pampas (pampas betyder græsslette) et stykke uden for Buenos Aires. Efter et stykke tid sprang de ned i deres hul. På billedet herunder ses de på hver sin side af deres "kaninhul". På dansk er de også blevet kaldt huleugler og på en række sprog kaldes de "kaninugler". På engelsk hedder denne ugle Burrowing Owl (synonymer: Ground Owl, Billy Owl).

Der findes ca. 16 underarter. Den her viste er nok Speotyto cunicularia cunicularia. Arten (Speotyto cunicularia tidligere kaldet Athene cunicularia) findes i Nord- og Sydamerika, fra Canada til Ildlandet. Speotyto cunicularia cunicularia forekommer i Chile og Argentina.

Da Prærieuglen lever på prærier eller græsstepper, ser man den ofte sidde på jorden eller eventuelt på en hegnspæl, gerne i nærheden af dens hule, som den enten har overtaget fra andre dyr (som for eksempel kaniner) eller som den selv har gravet, hvis den ikke har kunnet finde et gammelt hulebo, som den kunne overtage. Hulen strækker sig gerne 1,2 til 1,4 meter ned i jorden og for enden bygger den sin rede foret med græs, hår, fjer og hvilke bløde materialer den nu kan finde på prærien.

Undertiden bor Prærieuglen i kolonier med to eller flere familier. Prærieuglen kan være aktiv hele døgnet, men mest ved skumring og daggry. Den ser udmærket om dagen (men i modsætning til andre ugler forholdsvis dårligt om natten) og jager både ved hjælp af syn og hørelse. De fleste andre ugler er kun aktive om natten. Prærieuglen spiser store insekter og små pattedyr og fugle. Den er omkring 23 cm lang, og er således verdens mindste ugle. Den har et vingefang på omkring 53 cm.

Prærieugle - Speotyto cunicularia - Burrowing Owl

Prærieugler ved kanten af deres hule. Som det ses af skyggen, er billedet taget ved middagstid.

"Der er ugler i mosen!"

sagde man i gamle dage, når der var fare på færde. Oprindeligt hed udtrykket: "Der er ulve i mosen" (vist nok opstået i 1600-tallet), men efter at ulven forsvandt fra Danmark (den sidste ulv i Danmark blev skudt i 1813), blev udtrykket ændret til det mere forståelige "der er ugler i mosen" (måske via omvejen: "Der er uller i mosen").

Links til andre danske hjemmesider om Prærieugle:

http://lexopen.fateback.com/dyr/Praerieugle.html

http://www.netleksikon.dk/p/pr/praerieugle.html

http://www.zoo.dk/cms/showpage.asp?nodeid=99Praerieugle - København Zoo, hvor Prærieuglen kan ses i en voliere tæt ved Tropezoo.

 

Google
OleHNielsen.dk Søg på nettet