Oles side

Andre fugle


Bare fugle

...Caracara
...Huskrage 
...Kanarisk Piber
...Lille Alexanderparakit 
...Prærieugle 
...Stor Gulbenet Klire

Huskrage - Corvus splendens

Huskrage

Huskrage - Oman, januar

NEJ, det er ikke en Gråkrage (også kaldet Broget Krage). Som barn troede jeg i øvrigt, at alle krager var grå. Det var først senere, jeg opdagede, at der andre steder i Danmark fandtes Sortkrager. Jeg har efterhånden (af bitter erfaring) lært, at fugle der ligner de vanlige hjemlige arter, undertiden viser sig at være noget helt andet, og i øvrigt morer det mig rundt omkring i Europa lige at tjekke, om de har gråkrager eller Sortkrager, eller både og.

Men nu sad jeg altså i Oman, og sagde til mig selv: "Nå, her har de så gråkrager - NEJ, hov, den ser jo anderledes ud!". Op med fuglebogen. Og så var det altså en Huskrage. Også dette ord kan drille lidt. En Husskade er jo bare en almindelig Skade, så hvorfor skulle Huskrage ikke bar være en "almindelig" Krage. Egentlig var det nemmere, hvis vi havde kaldt den Indisk Krage, for det var herfra den bredte sig - og stadig breder sig, så den i Oman og andre af dens nyerobrede lande nærmest betragtes som en pest. - Nogle kalder den i øvrigt for en sikkerheds skyld Indisk Huskrage.

Den kan for eksempel ses i Israel og Egypten. Den er stadig sjælden i Europa, men blandt andet set i Holland, hvor den i Hoek van Holland området åbenbart er i tiltagende, så en skønne dag er den nok helt almindelig i Danmark. Nu er du advaret!

Du kan læse mere om Huskrage i

  • M. Beaman, S. Madge og K. Malling Olsen, Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, Gads Forlag
  • K. Mullarney, L. Svensson og D. Zetterström, Fugle i felten, L&R Fakta

Oplysninger om "danske krager" kan du finde på Dansk Ornitologisk Forenings sider om Danmarks Fugle: Krage.

 

Google
OleHNielsen.dk Søg på nettet