Oles side

Andre fugle


Bare fugle

...Caracara
...Huskrage
...Kanarisk Piber
...Lille Alexanderparakit 
...Prærieugle 
...Stor Gulbenet Klire

Lille Alexanderparakit- Psittacula krameri

Psittacula krameri

Lille Alexanderparakit, hun, oven på en fodersilo med solsikkefrø i en have i Belgien ved juletid.

I 2006 er den Lille Alexanderparakit set flere steder i København og ved Dyssegård i Gentofte. Oprindeligt hører den hjemme i Asien og Afrika, men i Tyskland, Holland, Belgien og England er den efterhånden ret udbredt (og under stadig udbredelse) med tusindvis af efterkommere fra tidligere udslupne burfugle. Mest i nærheden af store byer, hvor den holder til i parker, haver, åben skov og lignende. Efter sigende kan der i en enkelt park i Bryssel ofte tælles 6000 overnattende fugle. I England regnes der med omkring 5000 ynglende par (ifølge British Garden Birds). Efter en tælling på de vigtigste sovesteder i Holland foretaget den 12. november 2004 blev det samlede antal Lille Alexanderparakit i Holland bestemt til 5400 fugle (se evt. oplysningerne herom på nederlandsk: http://www.sovon.nl/ -> Halsbandparkieten - slaapplaatstelling ).

Lille Alexanderparakit er i familie med Undulat, men meget større, over 40 cm. Hannen har et smalt sort og rosa halsbånd.

I England er en anden (tidligere undsluppet/udsat) parakit, nemlig Munkeparakit (Musiopsitta monachus) også under udbredelse. De forvildede bestande af disse to parakitter ("Ring-necked Parakeet" og "Monkparakeet"), der ligner hinanden en del, diskuteres jævnligt i den britiske nyhedsgruppe: uk.rec.birdcwatching.

Du kan læse mere om Lille Alexanderparakit i

  • M. Beaman, S. Madge og K. Malling Olsen, Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, Gads Forlag
  • K. Mullarney, L. Svensson og D. Zetterström, Fugle i felten, L&R Fakta

DOF berettede den 10. april 2006 om yderligere udbredelse i Danmark: http://www.dof.dk/index.php?id=nyheder&s=nyheder&m=visning&nyhed_id=255

BBC havde tirsdag, den 6. juli 2004, en længere artikel om denne "papegøje" i Londons forstæder (på engelsk!) - http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/3869815.stm

 

Google
OleHNielsen.dk Søg på nettet